MacHuijaus? | Mallaswhiskyseura 5v! | Kuuma kesä kaipaa raikasta seuraa | Aberlour 10 in memoriam | Glengoyne 10 – kiva kesäviski | Black Bush – liian hyvää blendiksi? | Savua, sherryä ja syysmyräkkää | Mallasviskin syntysijoilla | Savustettuja hedelmiä tervakastikkeella | Kultaisen keskitien kuningas

Mallaswhiskyseura 5v.!
Mallasviskiseura on hyvässä leikki-iässä, ja toivottavasti se sellaisena säilyykin. Vuosia saa toki tulla lisää, mutta tiettyä temmeltämisen meininkiä unohtamatta.
Asiaa juhlittiin Soutupaviljongissa Helsingin Töölössä syömän, juoman ja seuran merkeissä. Lahjojakin seura sai, mutta ne kohdistuvat eritoten Leeville, joka sai upeat seuran värejä hehkuttavat SMWS-sukat. Leevi itse lahjoi Pietarsaaren klubia seuran viirillä. Samalla vihjailtiin Tampereen klubin perustamisen suuntaa. Kiinnostuneet voivat esittää kommentteja aiheesta allekirjoittaneelle tai seuran webmasterille. Seuraavan Tampereella järjestettävän tastingin ajankohdaksi suunniteltiin huhtikuuta.

Syömää oli tarjolla runsaasti ja viinikin virtasi. Matkalla seisovan pöydän ääreen joutui kuitenkin ohittamaan jämpteissä riveissä odottelevat maisteluviskit, jolloin aistit täytti parin sadan viskilasin suloinen tuoksu. Ruokaa tärkeämmältä tuntui koko ajan se varsinainen päivänsankari, eli mallaswhisky.

Lasien sisältö lunasti odotukset. Dalmoren 12-vuotias avasi aistit ja toimi samalla mukavana jälkiruokana. Löysipä nektari käyttöä myös täytekakun kostuttajana. Keskustelua aiheutti viskin sijaan saman tislaamon sikarimallas, jota kukaan ei vielä ollut kunnolla testannut. Ehkä tulevaisuudessa voisi kokeilla pientä sikareja ja maltaita yhdistelevää tastingia?

Aberlourin 15-vuotias edusti astetta raskaampaa sarjaa, mutta ei edelleenkään jakanut mielipiteitä keskustelua virittävällä taajuudella. Edelleen mainio jälkiruokaviski, mutta seuralaisten ”suomalainen maku” viskien suhteen tuli hyvin esille Ardbegin 10-vuotiaan painoksen myötä. Savun ja turpeen yliannostus toi hymyn seuralaisten kasvoille. Mika Hakkarainen oli hankkinut pullollisen kyseisen tislaamon faniklubin omaa pullotetta, joka saikin kyseiseltä herralta vilpittömät kehut.

Maisteluosuuden päätti 25-vuotias Highland Park. Pullottajana Mackillop’s Choice. Viski on tislattu 26.10.1977 ja pullotettu joulukuussa 2002. Käytössä on ollut sherrytynnyri nro 7819 ja maisteltavina olivat pullot nro 80 ja 167. Ja tällä kertaa mielipiteet jakautuivat. Osa seuralaisista arvostaa tislaamoa kovin, mutta toisen eivät voi sietää tislaamon omistajan kieroiluja muutama sata vuotta sitten. Totuttua karstaisemman makuinen Highland Park ei siis loukannut maullaan ketään, vaan kyse oli enemmän imagosta.

Taidetta oli myös tarjolla, eli Pietarsaaren Quaich jyräsi taas accapellana, vaikka miehistö olikin yhtä ääntä vajaa. Hatut pois päästä ja syvä kumarrus. Seuraavan kerran viimeistään Tallinnan visiitillä. Illan kruunasi talon tarjoama flamenco –esitys, joka sai varsinkin seuran miespuolisten jäsenten silmät vilkkumaan. Ikävä kyllä Sannan kuvat tanssitaiteesta eivät tee oikeutta esityksen tasolle, joten kuvagalleria on yhtä tärkeää hetkeä vajaa.

Tamperelaiset loistivat jälleen kerran eksymisen jalolla saralla. Tällä kertaa syyttävä sormi kääntyy tosin seuran presidenttiin, joka toimi matkanjohtajana, mutta yksi mansesterilainen kolmen ihmisen ryhmässä riittää Töölön sokkeloissa. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta kun kyseinen tamperelainen eksyi Töölössä. Se tapahtui edellisen vuosikokouksen yhteydessä. Tällä kertaa hutikka ei ollut suurensuuri, sillä jatkopaikka löytyi sadan metrin säteeltä.
-- Janne Suominen

Katso valokuvat juhlista >>