2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
MacHuijaus? | Mallaswhiskyseura 5v! | Kuuma kesä kaipaa raikasta seuraa | Aberlour 10 in memoriam | Glengoyne 10 – kiva kesäviski | Black Bush – liian hyvää blendiksi? | Savua, sherryä ja syysmyräkkää | Mallasviskin syntysijoilla | Savustettuja hedelmiä tervakastikkeella | Kultaisen keskitien kuningas

Black Bush – liian hyvää blendiksi?
Kevään ja kesän jälkeen on hyvä miettiä syksyisiä viskejä. Kukkaketojen ja vienojen maltaiden jälkeen on kypsien hedelmien vuoro - eli sherry saa maistua ja tuoksua runsaastikin. Makea, mausteinen ja täyteläinen on hyvä lähtökohta sadonkorjuuajan fiilistelyhetkiin.

Yleisen teeman vastaisesti tämän kuukauden ihmettelyn kohde on irlantilainen sekoiteviski, jota tosin silloin tällöin väitetään single maltiksi sen voimakkaan persoonallisen maun vuoksi. Black Bush tosin on blendien joukossa varsin outo ilmestys. Se sisältää runsaasti yli puolet yhtä mallasta ja loput Black Bushia varten tehtyä jyväviskiä. BB on siis single malt tujauksella single grainia, ja sen kyllä huomaa. Persoonallisuutta löytyy siinä määrin, että skottiblendit kalpenevat rivissä, eikä saman hintahaarukan irkuistakaan persikkaisen ja hunajaisen Power’s Gold Labelin lisäksi juuri kilpailijoita löydy. Taso saattaa tietysti ”vuosikerroittain” heilahdella pienempiä mallaspitoisuuksia omaavia blendejä enemmän, mutta ainakin viime vertailussa jopa Famous Grouse jäi kevyesti kakkoseksi. Sen verran runsaasti sherryä ja mausteista pippurisuutta Black Bush tarjoilee pehmeällä jyväviskityynyllä. Tuoksu on kuin puhdasta lapsuuden syksyä (omenapuiden ja isojen puutarhojen täyttämältä vanhalta omakotitaloalueelta).

Kohtuuhintaisten blendien (lue alle 12-vuotiaiden) sarjassa Black Bush painii siis omassa sarjassaan, vai painiiko? Paikallisen valikoiman perusteella kun on vaikea vertailuja muihin individualisteihin tehdä. Tarjolla kun tuntuu hieman liioitellen olevan vain yhden muotin blendejä. Jos oikein paljon aiheesta kohkaisi, niin löytäisiköhän esimerkiksi Islayn maltaista koostuva Black Bottle tiensä tähänkin maahan? Tai jokin Blairmhoria hävyttömämmin maullaan kukkoileva mallassekoite?

Hmmm… Kun ulkomaan kielellä tulee ainakin kirjoitetussa muodossa selkeä ero whiskyn ja whiskeyn välille, niin pitäisiköhän tapa ulottaa myös suomeen?
Viski ja viskie? No jaa…

Janne Suominen
Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel