2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
MacHuijaus? | Mallaswhiskyseura 5v! | Kuuma kesä kaipaa raikasta seuraa | Aberlour 10 in memoriam | Glengoyne 10 – kiva kesäviski | Black Bush – liian hyvää blendiksi? | Savua, sherryä ja syysmyräkkää | Mallasviskin syntysijoilla | Savustettuja hedelmiä tervakastikkeella | Kultaisen keskitien kuningas

Savua, sherryä ja syysmyräkkää
Kylmä syystuuli kaluaa kotimatkalla lihat luiden ympäriltä, joten viskihyllystä on syytä löytyä jotain lämmittävää ja viivyttelemättä kotiin houkuttelevaa. Islay on nuotion tavalla lämmittävien viskien luvattu maa, joten miellyttävä hiillos lasin pohjalle löytynee sieltä suunnalta. Lagavulin ja Laphroaig eivät koskaan petä, mutta vaihtelu virkistää, joten Bowmore saa luvan lämmitellä luut ja ytimet. Juuri sen tislaamon 12-vuotias klassikko tekee ihailtavalla varmuudella: turvesavu täyttää nenän ja suun, mutta tämä turpasauna tarjoaa hieman edellä mainittuja eteläisiä serkkujaan miedommat löylyt. Kuiva jälkituntuma houkuttelee kaatamaan lasiin vielä pari senttilitraa lisää.

Bowmore on muutenkin syksyn nimi suomalaisille viskin ystäville. Alkon tilausvalikoimaan on nimittäin ilmestynyt erittäin miellyttävä sarja kyseisen tislaamon helmiä. 17-vuotias, 21-vuotias ja sherrytynnyreissä kasvatettu Darkest tarjoavat kaikki paljon kaivattua vaihtelua ostoskassiin. Jouluostoksille tulee monta miellyttävää pähkinää purtavaksi, mutta valinnan varasta ei pidä tässä tapauksessa valittaa. Bowmoren herkuille tarjoaa kevyttä taustatukea myös tilausvalikoimaa koristamaan päätynyt makean vaniljainen 12-vuotias An Cnoc. Mainio ja monikäyttöinen mallas, joka toivottavasti lisää mallasviskin ystävien lukumäärää lempeällä olemuksellaan.

Tilausvalikoiman Bowmoret ovat kaikki 12-vuotiasta sisarustaan makeampia ja moniulotteisempia. Tarjolla on mm. rusinoihin, suklaaseen ja kahviin viittaavia makuelämyksiä, sopivaa tavaraa lämmittävää yömyssyä vaativampiin maisteluhetkiin. Darkest on varmasti miellyttävää painiseuraa Lagavulin Distillers Editionille. Savun ja sherryn väliset ottelut ovat viskiharrastuksen taistelutantereista parhaita, eikä kaksi raskaan sarjan ottelua peräjälkeen voi jättää yleisöä kylmäksi.

Pitkäripaisen perusvalikoima ei tällä kertaa tarjoa syytä juhlaan tai suruun, sillä se on pysynyt ennallaan. Ardbeg tarjoaisi varmasti hyvän suojan talvipakkasia vastaan, joten saisikohan Joulupukki siirrettyä sen minun toivelistaltani myös Alkon listoille. Pitänee ryhtyä kiltiksi. (Sanaleikki tahallinen.)

Janne Suominen
Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel