2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
MacHuijaus? | Mallaswhiskyseura 5v! | Kuuma kesä kaipaa raikasta seuraa | Aberlour 10 in memoriam | Glengoyne 10 – kiva kesäviski | Black Bush – liian hyvää blendiksi? | Savua, sherryä ja syysmyräkkää | Mallasviskin syntysijoilla | Savustettuja hedelmiä tervakastikkeella | Kultaisen keskitien kuningas

Mallasviskin syntysijoilla
Helmikuun alussa minulla oli satumainen onni päästä Skotlantiin. Matka kesti vain 4 päivää ja oikeastaan kaikki mikä voi mennä pieleen myös meni. Ei meitä sentään ryöstetty ja terveinäkin pysyimme, mutta matkatavaramme olivat kadoksissa yli vuorokauden, Visa suljettu, käteisvarat vähissä, teloimme vuokra-autoa (takuumaksu jäi saamatta takaisin) emmekä ehtineet Islayn saaren lautalle.
Noh. Mitäs pienistä. Huumorilla surffasimme näiden kaikkien vaikeuksien ylitse ja lävitse, ja kaiken kaikkiaan matka oli kuitenkin unelmien täyttymys. Koska olimme vuokra-autolla liikkeellä, varsinainen viskien maistelu jäi vähiin, oikeastaan yhteen iltaan. Koneemme laskeutui Edinburghiin, josta ajoimme Glasgow´hun ja sieltä Ylämaalle, Aberlouriin. Löysimme Aberlourista mukavan pubihotellin, jonka baarissa oli muutama kymmen erilaista viskiä.

Myöhemmin paikalle tulleelta paikalliselta pariskunnalta saimme kuulla, että n. 50 m päässä olisi ollut varsinainen viskibaari, jossa tätä nykyä löytyy n. 70 erilaista viskiä... Emme enää siinä vaiheessa viitsineet vaihtaa paikkaa, sillä olimme testanneet jo lähemmäs kahtakymmentä viskiä ja pidimme koko ajan entistä enemmän tastingtilaisuudestamme ja tasaisella vauhdilla eteemme kannettujen viskilasien sisällöistä.Jostain syystä en muista kaikkia merkkejä, joita kävimme läpi, mutta yhdestä asiasta tulin vakuuttuneeksi. Ei ole Lagavulinin voittanutta. Olin sitä ennen ehdottoman rakastunut Laphroaigiin, mutta kun sain lasilliset molempia yhtäaikaa eteeni ja maistelin niitä vuoronperään, julistin Lagavulinin voittajaksi.

Aberlourin omakin viski oli oikein mukavaa, ja koska sitä oli kyläkaupassa tarjouksessa, ostimme sitä mukaamme. Koska Speyside on oikeaa tislaamoseutua ja tislaamoiden pagodeja on siellä vierivieressä, läksimme ajelemaan Invernessiä kohti seuraillen osittain Whisky Trail-reittiä.

Kun saavuimme Glenfiddichin pihamaalle, huomasimme harmiksemme paikan olevan suljettu. Koska ei ollut vielä turistisesonki meneillään, kaikki paikat olivat lauantaina kiinni. Niinpä sitten nappailimme kuvia ulkoapäin komeista kivirakennuksista. Lähellä sijaitsevalla tynnyritehtaalla oli sama juttu, mutta saivatpahan työmiehet ihmeteltävää, kun turistit kaahasivat tehtaan portista sisään ja tarpoivat pitkin kuraista takapihaa.

En koskaan unohda ällistyttävän upeita maisemia matkalla takaisin Glasgowiin. Serpentiinitiet kiemurtelivat kiviaitojen välissä ja jylhät vuoret kohosivat taivaisiin aivan kädenojentaman päässä. Loch Nessin tien varrella kirkkaat vuoripurot solisivat kallioilta alas ja tien alitse järveen. Järvi itsessään oli tyyni eikä hirviötä näkynyt.

Siinä kiireellä kiitäessä lentokenttää kohti yksi asia varmistui: tänne on pakko päästä takaisin. Paremmalla ajalla, paremmalla varustuksella unohtamatta kynää ja lehtiötä, johon kirjataan tastingin tuloksia.


Tuija Sarmaslahti, Juva

Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel