2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Eriäviä mielipiteitä ja jaloja nautintoja | Pukille vinkkejä | Lahden tastingissä liian hyvät whiskyt? | Villiä menoa Sohossa! | Mallasseuramatka Tallinnaan | Savua, sherryä ja syysmyräkkää II | Twa Corbies ahkerana | Kalakukon jälkeen... | Talisker jyräsi Olutfestivaaleilla | Tervetuloa Eurooppaan | Viron matkailua ja whiskyn metsästystä | Ruokalusikallinen viskiä tekee hyvää | Tilastotiedettä | Mallasta muovikipoissa | Mallasviksiä kröhään!

Tervetuloa Eurooppaan

Nyt tapahtui se mitä kansa odotti melko välinpitämättömänä ja holhoajat kauhusta kipristellen. Alkoholi halpeni. Suomalaisten kuolleisuuteen ei tullut piikkiä. Kaduilla ei näy tavallista enemmän juopuneita. Verottajakin saattaa olla tyytyväinen, kun jaloimmista juomista kertyvät veromarkat päätyvät paikalliselle verokarhulle, eivätkä keskieurooppalaisten postilaitosten ja veronkerääjien taskujen pohjalle.

Holhoavien tahojen maalailemia uhkakuvia Virosta raahatun alkoholin vaaroista kotihyllyssä on mukava ihmetellä. Nyt on keksitty seuraavaa: monta litraa viinaa on paloriski! Ensi vappuna viina aiheuttaa suuria tragedioita - ne Sulo Vilénit, jotka säästyvät alkoholimyrkytykseltä, palavat poroksi. Ainakin meikäläisen poroksi palamisen viinapullot mainiosti ehkäisivät. Yläkerran vuokralaisten aiheuttama pieni huoneistopalo saatiin sammutettua alkuunsa koska isäni heräsi kuumuuden auki räjäyttämien korkkien paukkeeseen.

Kärjistykset ovat kärjistyksiä, mutta tosiasiassa kovaäänisimpien alkoholiin liittyvien rajoitusten puoltajien mielipiteet alkoholin suurkuluttajienkin juomatavoista ovat huomattavan kaukana todellisuudesta. Rajoituksista kärsivät siten lähinnä kaikki muut paitsi ne, joita niillä yritetään suojella. Halpaa känniä haluavat halvan kännin hinnalla millä hyvänsä, eli kossupullon hinnalla ei niin ole väliä. Lasol ja väkevöity viini vievät tajunnan tarpeeksi hämäräksi. Korkea hinta on ainoastaan vieroittanut suomalaisia eurooppalaisista juomatavoista, eli alkoholin juomisesta maun takia. Kohta näemme hitaan, mutta varman kehityksen siihen suuntaan.

Vastakkaisessa suunnassa peikkona ovat siperialaiset juomatavat, eli kirkkaan viinan ylikorostunut asema. Sekin tietysti onnistuu, mutta vain sulkemalla rajat vaikutteilta ja rajoittamalla väkevistä juomista käytävää keskustelua. Yritys on kova. Toivottavasti siinä epäonnistutaan.

Ardbegia Alkoon!

Mallaswhiskyn ystävät tekevät tietysti kaikkensa, jotta lähimmäiset oppisivat nauttimaan jalot juomansa arvokkaasti; nautiskellen, mietiskellen ja arvostellen. Jotta arvosteltavaa ja keskusteltavaa riittäisi, niin Virtuaalisessa viskikaapissa kehitellään nyt adressia Alkolle. Perustavana ajatuksena on valikoiman lisääminen tislaamomielessä, mutta toivomuslistalla ovat myös riippumattomien pullottajien erikoisuudet ja suoraan tynnyristä lasketut maltaat. Osallistukaa ihmeessä keskusteluun.

Osallistumista toivotaan myös mallaswhiskyn nauttimista käsittelevän kommentaarin suhteen. Alle prosentti seuralaisista on jo kantanut kortensa kekoon. Kommentteja lasitavarasta Sannalle siis. Onko Riedelin mallaswhiskylasi se ainoa oikea? Pääsevätkö aromit parhaiten oikeuksiinsa akvaarion kokoisessa konjakkimaljassa?

Tasting Tampereella

Twa Corbies (Suomen Mallaswhiskyseura ry:n Tampereen Klubi) kokoontui muutama päivä sitten Tampereella Tuulensuussa. Klubilaiset päättivät pitää kevään aikana ainakin yhden yksityisen maisteluillan, mutta varsinaisesti klubilaiset esittäytyvät seuraavassa tastingissa. Päivämääräksi on päätetty lauantai 22.5. Paikaksi on alustavasti sovittu Kahdet Kasvot. Viskien esittelijäksi on lupautunut Seppo Siika-aho. Tarkemmat tiedot lähitulevaisuudessa, mutta raivatkaa kalentereihin tilaa, niin saadaan kesä mukavasti käyntiin.

Janne Suominen
24.3.2004

Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel