2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Eriäviä mielipiteitä ja jaloja nautintoja | Pukille vinkkejä | Lahden tastingissä liian hyvät whiskyt? | Villiä menoa Sohossa! | Mallasseuramatka Tallinnaan | Savua, sherryä ja syysmyräkkää II | Twa Corbies ahkerana | Kalakukon jälkeen... | Talisker jyräsi Olutfestivaaleilla | Tervetuloa Eurooppaan | Viron matkailua ja whiskyn metsästystä | Ruokalusikallinen viskiä tekee hyvää | Tilastotiedettä | Mallasta muovikipoissa | Mallasviksiä kröhään!

Viron matkailua ja whiskyn metsästystä
Presidentti otti lomaa. Jotta viikko ei olisi vallan tuhraantunut vällyissä pöllyämiseen, piti ostaa pakettimatka kylpylään Tallinnaan sillä varjolla, että voisi vähän vilkaista samalla whiskymarkkinoita ennen Viron sulkeutumista EU:n jäsenmassaan. Pahaksi onneksi valtaisat lumimyräkät suunnistivat myös Tallinnan seudulle samoihin aikoihin, joten enemmät tutkailut supistuivat vain pariin lyhyeen kierrokseen.

Ensinnäkin Tallinkin laivalla muun runsaan juomavalikoiman joukossa whiskyjen, erityisesti mallaswhiskyjen, valikoima oli supistunut entisestään - ei ollut tarjouksia, ei hienouksia eikä erikoisuuksia - "peruskamaa", jonka hintakin näyttää pikkuhiljaa kipuavan ylöspäin. Esimerkiksi Famous Grouse Vintage 1989 oli hiukan alle kolme kymppiä (€ / 1 l.) ja 10-vuotias Macallan reilut 34 € litran pullo. En ostanut. Valikoimassa oli vain 6 mallasta ja kymmenkunta "blenkkua". Muuta juomaa oli kyllä runsain määrin.

Perillä Piritan kylpylässä (on muuten hieno ja kiva paikka) aulabaarissa lekotteli suppeasti kolme mallaspulloa. Scapa, perinteinen 12-vuotias Glenfiddich ja vähän harvinaisempi Corriemhor 10. Lähes viikon ajan niitä siinä katseella kunnioitin, muuten kauniissa vitriinissä. En maistanut. En ottanut muutakaan.

Myräkän tauottua suunnistin kaupungille pyöriskelemään viinapuoteihin. Etsin ja löysinkin kolme pientä putiikkia, joissa juomavalikoimat olivat kovin sekalaiset, järjestykset sikin sokin, ja hinnat varsin kummalliset. Yhdestä löysin taas (kuten kerran aikaisemminkin toisesta putiikista) MacKinleyn 21-vuotiaan Scotch Blend pullon perinteikkäässä 0,75 pullossa. Ostin, koska se oli halpa, 335 EEK, eli noin 22 €.

Huomasin useissa liikkeissä, että arvojuomien hinnat ovat nousseet. Esimerkiksi tynnyrivahvuinen 10-vuotias Laphroaig, litran pullo, oli useissa myymälöissä tarjolla "kartellimaiseen hintaan" 775 EEK, eli noin 52 €.

Kierreltyäni parina päivänä noin kymmenessä liikkeessä, kauppakeskusten ja muiden pienempien putiikkien whiskyvalikoimaa tarkkaillen, havaitsin, että valikoimat ovat selvästi supistuneet. Vanhemmat, erikoisemmat ja pullote-erikoisuudet ovat tosi harvassa ja "halvemmat" mallaswhiskyt valtaavat hyllytilan laajentuvan blended-whiskyjoukkueen seassa. Harmittavaa. Runsaan penkomisen ja haravoinnin jälkeen käteeni siis jäi tuo aiemmin mainittu kummajainen, ja eräästä lähiöalueen puodista ostamani 24-vuotias Speyburn karahvipullossa edulliseen hintaan. Valitettavasti "pakkausarkku" oli löytänyt jo uuden kodin jossain muualla (sainpa sen vuoksi vähän lisäalennusta).

Paluumatkalla ms Romantikalla, uudella hienolla Tallinkin seurustelulaivalla, tutustuin muun porukan kanssa myös laivan myymälään. Hienoa siellä oli ja kiehtovia viini-, konjakki-, brandy- ja muita juomavalikoimia. Myös whiskyissä löytyi kohtuullisen laaja valikoima - suhteellisesti kovilla hinnoilla. Mallaswhiskyjä oli valikoimassa pitkälti toista kymmentä ja blended -valikoimaa vielä enemmän. Kyllä se silmiä hiveli, mutta ei ollut tarvetta ostaa. Ostin kuitenkin yhden valkoviinipullon, hinta 4 €. Samanlainen pullo eräässä tallinnalaisessa putiikissa olisi maksanut 45 EEK (3 €). Ei harmittanut.

Whiskyn ystäville Viron liittyminen Euroopan Unioniin ei tuo etuuksia, eikä lisää ostosmatkailua sinne. Muuten Viro, Tallinna ympäristöineen ja asukkaineen on aina miellyttävä kokemus - myös kurjalla lumimyräkkäkelillä.

Kevättä odotellen,
Seuran pressa
Leevi Myllymäki
17.2.2004

Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel