2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Pienet pikkujoulut Pikkulinnussa | Irlanti-Skotlanti 1-1 | Teerenpeli Single Malt on Lahesta | Odotettua parempaa | Kaksi Korppia maisteli Kaksissa Kasvoissa | Tislauksen taikaa Lahessa | Matka Edinburghiin | Pressiä ja punaneniä rautatieasemalla | Quaich täytti 5 vuotta, Peatreek syntyi | Pietarsaaressa whiskyoppia Ruåtsinmaalta | Vuosikokouksessa Lagavulinia ja mukavaa tunnelmaa | Poirotin tastingkuulumisia | Hyviä uutisia Tummien Oluiden Torilta

Teerenpeli Single Malt on Lahesta
Pori ehti ensin, mutta Lahti teki sen toisena. Teerenpeli Single Malt Viski esiteltiin lehdistölle ja SMWS:n jäsenille 20.10. Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä. Seuralta löytyi maisteluhenkisiä jokaiseen sessioon.

Lahden Polttimon Viking Malt on vienyt viskin raaka-aineista sitä ehkä kaikista oleellisinta Skotlantiin ja Japaniin, joten arvostettu osaaminen oli sillä saralla jo olemassa. Päijäthämäläinen mallasohra on laatutavaraa, ja Teerenpelin nuorukaisessa se esiintyy miedosti savustettuna, eli maltainen makeus on hyvin esillä.

Skottikokemusta projektille on tarjonnut tislaamomestari William Meikle, jonka oppeja on ilmeisesti kuunneltu korvat höröllä, sillä Teerenpelin 3-vuotias ei ole mikään vakan alla piiloteltava tuote. Stillman Veikko Ojanen ja kumppanit ovat suhtautuneet tislaukseen sen vaatimalla hartaudella, sillä uuden tislaamon nuoreksi whiskyksi Teerenpelin tuote on varsin mainio. Sen vertaaminen satojen vuosien kokemuksella Skotlannissa tislattuihin single malt -klassikoihin on epäreilua, mutta suosituimmille blendeille Teerenpelin pentu pistää jo tiukasti kampoihin.

Totta kai whiskyä dominoi pontikan henki johtuen tislaustavasta ja nuoresta iästä, mutta onnistunut tynnyrien käyttö antaa jo osviittaa tulevasta pehmenemisestä ja kuivemmista aromeista. Nyt maisteltu erä on ensin viettänyt aikaa isommassa second fill –sherrytynnyrissä ja sitten viimeistelty kahdessa pienemmässä first fill –tynnyrissä. Lopputuloksessa onkin jo nyt varsinkin vesilisän jälkeen havaittavissa Macallanista tuttua vaniljasokeria.

Whisky on pullotettu paikan päällä. Pullot ovat italialaisia oliiviöljypulloja. Etiketin ovat suunnitelleet Lahden Muotoiluinstituutin oppilaat, joka on osoitus sekä skottihenkisestä säästäväisyydestä että koko touhun opetteluvaihetta korostavasta hengestä.

Viskin vahvuus on 43% ja sitä saa vain Teerenpeleistä ja Lahden kaupungin 100-vuotisjuhlista. Teerenpeli ei rahasta harvinaisella käsityötaidon näytteellä, vaan vitosella saa kaksi senttilitraa ja kympillä täyden annoksen. Kiitettävä asenne. Alkoihin Teerenpeli Single Malt lanseerataan 6-vuotiaana, mikä on varmasti oikea päätös. Makea whisky pyöristynee laajempaan makuun uppoavaksi tuotteeksi tulevaisuudessa. Toki suunnitteilla ovat myös iäkkäämmät ja erikoisemmat erät whiskymaailman trendien mukaisesti.

SMWS:n Lahen Klubilaiset maistelivat tuotetta Teerenpelissä. Makea mallas puskee tuotteessa voimakkaasti esiin, mutta pontikkaa ja lakanpoistoainetta on silti maussa ja tuoksussa hurjasti mukana. Sherrytynnyreistä on tarttunut vienoa rusinaa ja savuakin sieltä hieman aistittiin. Vesilisä raikastaa tuoksua. Omituisimmista makukuvauksista voidaan mainita ketsuppi ja hyvällä tavalla esiintyvä hyttyskarkote.

Kiitokset ja onnittelut Pyysingin pariskunnalle, Pekka Marjamaalle, Noora Kaakolle ja muille järjestelyissä ja tislaustoimissa Lahden suunnalla mukana olleille. Klubilaisilla ja allekirjoittaneella oli kovasti mukavaa maisteluissa ja palaamme varmasti astialle tulevaisuudessakin.

Teksti ja kuvat: Janne Suominen
(27.10)

Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel