Pienet pikkujoulut Pikkulinnussa | Irlanti-Skotlanti
1-1 | Teerenpeli Single Malt on Lahesta | Odotettua
parempaa | Kaksi Korppia maisteli Kaksissa Kasvoissa
| Tislauksen taikaa Lahessa | Matka
Edinburghiin | Pressiä ja punaneniä rautatieasemalla
| Quaich täytti 5 vuotta, Peatreek syntyi | Pietarsaaressa
whiskyoppia Ruåtsinmaalta | Vuosikokouksessa Lagavulinia
ja mukavaa tunnelmaa | Poirotin tastingkuulumisia
| Hyviä uutisia Tummien Oluiden Torilta
Tislauksen taikaa Lahessa
Suomen Mallaswhiskyseuralla oli ilo päästä tutustumaan Lahden
Teerenpelin panimoon ja tislaamoon 11.6. kesäisen helteen vallitessa.
Aamuvirkuin porukka löytyi Pietarsaaresta, josta seurue oli lähtenyt
Lahtea kohti ennen kukonlaulua. Useampaa tuntia myöhemmin myös
Helsingin ja Tampereen suunnasta lähti useampi utelias siirtymään
kohti Suomen Chigagoa. Ainakin Helsingin seurueella vallitsi jo alkumatkasta
hilpeä tunnelma kun junamatkan eväät alkoivat paljastua laukuista.
Ravintolavaunun houkutuksetkin jäivät suurimmalta osalta menomatkalla
kokematta, sen verran herkullisia juomia kun eteen ilmestyi.
Lahteen päästyään
ulkopaikkakuntalaisten seurue kasaantui ryhmäksi Mannerheimin
patsaan juurelle ja aloitti siirtymän kohti ravintola Taivaanrantaa.
Pietarsaaren porukka joutui tässä vaiheessa purkamaan
mukavan näköisen odotteluleirinsä. Tosin iloisin
mielin, sillä tiedossa oli että seura sen kuin paranee.
Taivaanrannan ovella odottelikin jo Lahden vahvistukset. Kun porukka
oltiin saatu kasaan siirtyi Mallaswhiskyseuran edustus Taivaanrannan
kabinettiin.
Tislaamon salat aukeavat
Teerenpelin panimon omia tuotteita nauttien seuralle esiteltiin
Teerenpelin historiaa, sekä Lahtelaisen mallasviskin valmistuksen
saloja. Maltaina käytetään oman seudun mallastamon
tuotteita ja vesi on Etelä-Hämäläisen harjumaiseman
suodattamaa pohjavettä. Verrattuna skotlantilaisiin tislaamoihin
Teerenpelin viskinvalmistuksesta kerrotiin yllättävän
avoimesti. Sen suurempia salaisuuksia ja tislaamon omia kummituksia
ei tuntunut löytyvän.
|
|
Esittelyn aikana seuran jäsenille esiteltiin sekä vastatislattua,
että kahden ja puolen vuoden ikäistä tuotetta. Jo vastatislatussa
tuotteessa oli selvästi aistittavissa pehmeän maltainen aromi,
vaikka moni kuvailikin tuoksua lähinnä korpikuusen kyyneltä
muistuttavaksi. Vanhempi tavara olikin sitten muuttunut jo kovin viskin
kaltaiseksi. Tynnyri oli selvästi antanut omansa. Tyytyväisen
myhäilyn saattelemana seuralaiset jäivät odottamaan valmista
tuotetta avoimin mielin.
 |
Esittelyn jälkeen olikin aika siirtyä
tutustumaan itse tislaamoon. Viskimestari Veikko Ojasen tiukan valvonnan
alla käytettävät pyöreästi noin tuhatlitraiset
pannut ovat pienimpiä teollisesti valmistettuja viskintislauslaitteistoja.
Epäilemättä Skotlannin nummilta löytyy pienempiäkin
pannuja, mutta laillista tavaraa niistä ei tiputella. Tislaamon
lämmin kupari toi tyystin oman tunnelmansa vieressä seisoviin
panimon terästankkehin verrattuna. Aikansa kauniita pannuja ja
kypsytysvarastoa katein silmin katseltuaan seuran jäsenet kiipesivät
kerrosta ylemmäksi nauttimaan oivallisesta lounaasta.
|
Ruokaa, juomaa ja oivallista seuraa
Taivaanrannan tarjoaman mozzarellakanan ja pestomuusin päätteeksi
seuralaisille tarjoiltiin aveciksi kahden viskin maistiaiset. Tislaamon
omaa vanhempaa kypsytystuotantoa edusti Teerenpelin Rum Wood, jonka
makeat aromit herättivät tunteita eteläisiltä
mailta. Rommin tuoma vivahde oli selvästi aistittavissa tässä
alkujaan Skotlannissa tislatussa, mutta Suomessa kypsytetyssä
viskissä. Tynnyrivahvuisenakin viski oli yllättävän
juotavaa, joskin pienen vesitilkan lisääminen vielä
ennestään pehmensi aromeja. Rommipuun lisäksi seura
pääsi maistelemaan Gordon & MacPhailin 12-vuotiasta
Caol Ilaa, joka ei säväyttänyt tislaamon omien pullotteiden
lailla. |
|
Aikansa ruokaa paikallaan sulateltuaan seuran jäsenten oli aika
liikkua alamäen suuntaan kohti Teerenpelin olutravintolaa. Lämpimän
kesäisen helteen vallitessa ja Lahtelaisen arkkitehtuurin mestariteoksia
hämmästeltäessä Mallaswhiskyseuran jäsenet hoitivat
nestetasapainoaan aina niin vieraanvaraisen Teerenpelin terassilla istuskellen.
Iltapäivän pidetessä osa Helsinkiläisistä, Pietarsaaren
klubilaisten seuratessa vanavedessä siirtyi takaisin Valtion Rautateiden
kuljetettavaksi kohti Pääkaupunkiseutua.
Kesäinen Lahti ja Teerenpelin ystävällinen henkilökunta
tarjosivat monelle seuralaiselle ensimmäisen tutustumisensa mallasviskin
valmistuksen maailmaan. Kiitos Lahti! Kiitos Teerenpeli-yhtiöt! Valmista
tuotetta odotellessa!
(30.6.2005)
--Antti Tuurala
|