2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>
Pienet pikkujoulut Pikkulinnussa | Irlanti-Skotlanti 1-1 | Teerenpeli Single Malt on Lahesta | Odotettua parempaa | Kaksi Korppia maisteli Kaksissa Kasvoissa | Tislauksen taikaa Lahessa | Matka Edinburghiin | Pressiä ja punaneniä rautatieasemalla | Quaich täytti 5 vuotta, Peatreek syntyi | Pietarsaaressa whiskyoppia Ruåtsinmaalta | Vuosikokouksessa Lagavulinia ja mukavaa tunnelmaa | Poirotin tastingkuulumisia | Hyviä uutisia Tummien Oluiden Torilta

Pressiä ja punaneniä rautatieasemalla
Kuulaan kevätpäivän kunniaksi Suomen Mallaswhiskyseura järjesti 13. huhtikuuta yhdessä Helsingin kansainvälisen lehdistöklubin kanssa tastingin Helsingin rautatieasemalla sijaitsevan Pressiklubin tiloissa. Mallaswhiskyseuran kovin miespainotteista osanottajakuntaa tasapainotti onneksi pressiklubin jäsenistön naisedustajat. Pääsihteeri Siika-Aho jo erillisessä sähköpostissaan valittelikin naisten osanoton vähyyttä.

Tastingin aluksi sekä lehdistöklubi että Mallaswhiskyseura esittelivät toimintaansa. Tositoimiin päästiin, kun seuran presidentti Leevi Myllymäki esitteli tastingin viskit. Esittelyn kuluessa ilmoille putkahti useampiakin tervetulleita kysymyksiä viskin valmistuksesta. Pohdintaa aiheutti myös mistä viskin maku oikeastaan onkaan peräisin ja kuinka paljon valmistajien antamat mielikuvat vaikuttavat viskin olemukseen.

Viskien esittelyn lopuksi presidentti kertoi vielä kotimaan viskikuulumisia. Porilaisen Beer Huntersin Suomen ensimmäinen mallasviski saatiin ennen joulua pullotettua, ja useampikin oli sitä päässyt mutkan kautta Helsinki Beer Festivaaleilla maistelemaan. Mausta ei kolmen vuoden kypsyttämisen jälkeen oikein osattu vielä sanoa mitään. Seuraava mahdollisuus päästä maistelemaan kotimaista tuotantoa on luvassa syksyllä, kun panimoravintola Teerenpelin oma tisle saavuttaa kolmen vuoden iän. Seuran jäsenet jäävät innolla odottamaan.

Mielikuvien luomaa ylivoimaa

Tastingiin oli tällä kertaa päätynyt hyvä liuta Alkonkin hyllyltä löytyviä tuotteita, joten tilaisuuden väliin jättäneet voivat hyvin toistaa tapahtuman vaikka kotisohvan nurkassa makoillen. Tasting aloitettiin Scapan uudella 14-vuotiaalla pullotteella, joka on 12-vuotiaan painoksen korvannut tuote. Scapan vain ajoittain auki olleesta tislaamosta kuuluu ilouutisia, sillä toimintaa ollaan tällä hetkellä toden teolla elvyttämässä.

Orkneyn saarelta siirryttiin Islaylle, jonka hieman vieraampiin tuttavuuksiin kuuluva 12-vuotias Bunnahabhain herätti mielenkiintoa lähinnä epätyypillisellä islaylaisuudellaan. Viskistä kun ei juuri erottanut saaren etelärannan viskeille tyypillisiä savuisia vivahteita, vaan lähinnä kuivaa tammea ja hunajaista öljyisyyttä.

Kevyempää maisteluosastoa edusti tällä kertaa high- ja lowlandien rajamailla sijaitsevan Glengoynen kymmenvuotias tisle. Savuttomista maltaista valmistetun viskin valmistukseen käytetään kovin turpeista vettä, joka tastingin pohjustukseksi jaettujen paperien mukaan selkiytyy kolme vuorokautta ennen käyttöä. Vääräleuat toki keksivät, että sehän on normaali teekkarin selkiytymisaika. Kyseessä siis lienee oivallinen vappujuoma.

Tutumpaa Islaytä oli luvassa seuraavaksi. Lagavulinin 16-vuotias todettiin suuren enemmistön mielestä erittäin nautittavaksi tavaraksi. Kaikeksi onneksi kyseistä viskiä saattaa silloin tällöin bongata ainakin suurempien Alkojen hyllyistä. Kannattaa siis pitää silmänsä auki kun käy seuraavan kerran maalikylillä.

Tällä kertaa tastingpaketin loppuun oli valittu Dalmoren 12-vuotias, jota ainakin laivoilta saa helposti. Dalmore herätti puhetta melkoisen tummaksi sävytetyllä värillään. Karamellivärjäyksen vaikutukseta viskin makuun on viime aikoina käyty useita keskusteluja, eikä kyseistä aihetta tälläkään kertaa pyritty välttelemään.

Kuinkas sitten kävikään?

Savuinen turpeisuus vei jälleen kerran voiton, eli tastingin parhaaksi valittiin ylivoimaisella äänten enemmistöllä Lagavulinin 16-vuotias. Seuran puheenjohtaja uskalsi henkilönä jättää asiasta eriävän mielipiteensä, mutta äänestystulokseen hän ei pystynyt vaikuttamaan. Seuraavan sijan viidesosalla Lagavulinin nappaamista äänistä otti Scapa, Dalmorelle ääniä suotiin kaksin kappalein ja perää jäivät pitämään Bunnahabhain ja Glengoyne.

Ilta jatkui viski- ja olutpainotteisena kurkkujen ja suolatikkujen kera. Useampikin ihmetteli puheissaan Helsinki Beer Festivalinkin parhaaksi viskiksi valitun Lagavulinin ylivoimaa, mutta oli kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä on oivallinen viski. Presidentin mielipiteestä huolimatta.

--Antti Tuurala
http://koti.mbnet.fi/whisky

Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel