Kymmenen vuotta elämän vettä |Sininen Ardbeg-tasting Pikkulinnussa 27.10. | Kevättä kiinni ottaessa | Maistelun mallia pää alaspäin
| Mikkeliin perustettiin viskiklubi
Maistelun mallia pää alaspäin
Tervehdys kesäisestä Christchurcista, Uudesta-Seelannista.
Täällä on loppukesä (tai alkusyksy) ja lomakausi ohi, joten
paikallisen seuran toiminta on alkanut vilkastua. Yhtenä tekijänä on
Aucklandissa helmikuussa ollut Whisky Live -tapahtuma, joka on
heijastunut myös Christchurchiin. Kaikkea pientä on tapahtunut, mutta
ajattelin raportoida kahdesta isommasta seuran tastingistä viime
aikoina.
Helmikuussa oli "In love With BenBriach" -tilaisuus. Alunperin
tilaisuuden piti vetää BenRiachin omistaja, Billy Walker, mutta hän
oli valitettavasti sairastunut matkalla tänne ja joutui palamaan
takaisin kylmään Skotlantiin.
|
|
Tastingin hienous oli mukava kattaus yhdeltä tislaamolta, mutta
erityisesti minua lämmitti se, että tilaisuuden koko tuotto oli
ohjattu hyväntekeväisyyteen (lapsille). Todella hienoa toimintaa
kaupalliselta taholta ja toimijalta. Lisäksi viskit ko. tilaisuuteen
oli saatu ilmaiseksi. Kaikkiaan keräsimme hitusen alle 3000 NZD (noin
1600 euroa) hyväntekeväisyyteen, eli tämä jos mikä sai myös viskit
maistumaan paremmilta.
Kattauksessa oli minun mielestä hieno leikkaus BenRiach-tislaamon
valimoimasta, ja helmenä pääsimme maistamaan viskiä, joka julkistetaan
vasta huhtikuussa 2008. Saamamme tiedon mukaan olimme ensimmäisiä,
jotka pääsivät maistamaan tuota uutta Sauterne-lopetusta. Tietenkään
yhteen tastingiin ei voi kattaa koko tislaamon valimoimaa, mutta
kokonaisuutena ilta oli loistava, sillä saimme kuulla samalla
BenRiach-tislaamosta todella pajon ja lähes kaikista viskeista todella
yksityiskohtaista infoa.
Tarjolla olivat 16Y, 20Y, Curiositas 10 Y -viskit sekä tietysti
BenRiachin tapauksessa muutama "puulopetus" eli Ex Henriques Madeira
15 Y, Ex Chateau d'Yquem Sauterne 16 Y ja Peated Pedro Ximinez Sherry
12 Y. Viimeisenä kattauksessa makunystyröitä herätteli Single Cask
1976 (pullotettu elokuussa 2007).
|
 |
Toinen loistava tasting oli Adelphi-tilaisuus, jonka veti Alex Bruce
(Sales and marketing director of Adelphi). Alex oli todella
miellyttävä tuttavuus, ja hän sanoi myös omia mielipiteitään
tilaisuudessa. Tämä omalta osaltaan lisäsi tilaisuuden
lämminhenkisyyttä. Oli todella mielenkiintoista kuunnella juttuja
Adelphin toiminnasta, miksi mikäkin viski on valikoimassa, miten
viskit valitaan, jne. Adelphin toiminta perustuu tarkasti
valikoituihin tynnyreihin. He tuovat markkinoille noin 40 tynnyriä
vuodessa, ja jokainen viski on maistettu etukäteen ennen kuin se on
valittu pullotettavaksi. Olisipa todella hienoa saada Alex joskus
Suomeen vetämään samanlainen tilaisuus kuin oli täällä. Tästä juttelin
Alexin kanssa jo alustavasti, mutta Adephilla ei ole maahantuojaa
Suomessa, joten kulut pitäisi kattaa jotenkin muuten.
Tarjolla tilaisuudessa oli mielenkiintoinen "poikkileikkaus"
Skotlannista. Illan erikoisuutena oli "The Whisky that cannot be
named". Kyseinen viski on Speysiden alueelta, ja ikää tällä viskillä
on todella kunnioitettavat 50 vuotta. Tislaamon nimeä ei
sopimusteknisistä syistä ole kerrottu, mutta selkeästi viskillä oli
yleiset Speysiden hienot aromit esillä. Erityisesti ihmetytti, miten
vähän viskissä oli puun vivahdetta mukana, oikeastaan ei ollenkaan.
Hienot sherrytynnyrin aromit ja todella monipuolinen maku. Hinta on
tietysti jo korkea tuon ikäisellä, mutta jos hinta unohdetaan, niin
todella nautinnollinen kokonaisuus. Tarjolla oli myös herkkuja Glen
Elgin, Tamdhu ja Glen Garioch -tislaamoista ja Breath-sarjasta Breath
of the Isles ja Breath of the Islay. |
Vaikka Uusi-Seelanti on "kaukana" Euroopasta, niin kyllä
viskikulttuurin osalta Suomella on kirimistä. Seurallamme (ja muilla
"viskihulluilla") on todella haastava, mutta arvokas tehtävä tuoda
viskikulttuuria esille Suomessa. Viski on todella monipuolinen juoma,
jonka soisi saavan Suomessa arvoisensa aseman.
Jäljellä minulla on vielä reilu kuukausi aikaa nauttia paikallisesta
vieraanvaraisuudesta, joka on välillä aivan mykistävää. Tulossa on
muutama tasting-tilaisuus, ja lisäksi suunnitteilla on haastatella
Whisky Galoren/Guildin vetäjää. Toivon mukaan laitan vielä yhteenvedon
kuluneesta viskikaudesta Seuramme sivuille ja yhteenvedon
haastattelusta (toivotaan, että se onnistuu).
Sláinte
Mika Hakkarainen
(26.3.08) |
|