2013 >> 2012 >> 2011 >> 2010 >> 2009 >> 2008 >> 2007 >> 2006 >> 2005 >> 2004 >> 2003 >>

Kymmenen vuotta elämän vettä |Sininen Ardbeg-tasting Pikkulinnussa 27.10. | Kevättä kiinni ottaessa | Maistelun mallia pää alaspäin | Mikkeliin perustettiin viskiklubi



Maistelun mallia pää alaspäin

Tervehdys kesäisestä Christchurcista, Uudesta-Seelannista.
Täällä on loppukesä (tai alkusyksy) ja lomakausi ohi, joten paikallisen seuran toiminta on alkanut vilkastua. Yhtenä tekijänä on Aucklandissa helmikuussa ollut Whisky Live -tapahtuma, joka on heijastunut myös Christchurchiin. Kaikkea pientä on tapahtunut, mutta ajattelin raportoida kahdesta isommasta seuran tastingistä viime aikoina.

Helmikuussa oli "In love With BenBriach" -tilaisuus. Alunperin tilaisuuden piti vetää BenRiachin omistaja, Billy Walker, mutta hän oli valitettavasti sairastunut matkalla tänne ja joutui palamaan takaisin kylmään Skotlantiin.

Tastingin hienous oli mukava kattaus yhdeltä tislaamolta, mutta erityisesti minua lämmitti se, että tilaisuuden koko tuotto oli ohjattu hyväntekeväisyyteen (lapsille). Todella hienoa toimintaa kaupalliselta taholta ja toimijalta. Lisäksi viskit ko. tilaisuuteen oli saatu ilmaiseksi. Kaikkiaan keräsimme hitusen alle 3000 NZD (noin 1600 euroa) hyväntekeväisyyteen, eli tämä jos mikä sai myös viskit maistumaan paremmilta.

Kattauksessa oli minun mielestä hieno leikkaus BenRiach-tislaamon valimoimasta, ja helmenä pääsimme maistamaan viskiä, joka julkistetaan vasta huhtikuussa 2008. Saamamme tiedon mukaan olimme ensimmäisiä, jotka pääsivät maistamaan tuota uutta Sauterne-lopetusta. Tietenkään yhteen tastingiin ei voi kattaa koko tislaamon valimoimaa, mutta kokonaisuutena ilta oli loistava, sillä saimme kuulla samalla BenRiach-tislaamosta todella pajon ja lähes kaikista viskeista todella yksityiskohtaista infoa.

Tarjolla olivat 16Y, 20Y, Curiositas 10 Y -viskit sekä tietysti BenRiachin tapauksessa muutama "puulopetus" eli Ex Henriques Madeira 15 Y, Ex Chateau d'Yquem Sauterne 16 Y ja Peated Pedro Ximinez Sherry 12 Y. Viimeisenä kattauksessa makunystyröitä herätteli Single Cask 1976 (pullotettu elokuussa 2007).

Toinen loistava tasting oli Adelphi-tilaisuus, jonka veti Alex Bruce (Sales and marketing director of Adelphi). Alex oli todella miellyttävä tuttavuus, ja hän sanoi myös omia mielipiteitään tilaisuudessa. Tämä omalta osaltaan lisäsi tilaisuuden lämminhenkisyyttä. Oli todella mielenkiintoista kuunnella juttuja Adelphin toiminnasta, miksi mikäkin viski on valikoimassa, miten viskit valitaan, jne. Adelphin toiminta perustuu tarkasti valikoituihin tynnyreihin. He tuovat markkinoille noin 40 tynnyriä vuodessa, ja jokainen viski on maistettu etukäteen ennen kuin se on valittu pullotettavaksi. Olisipa todella hienoa saada Alex joskus Suomeen vetämään samanlainen tilaisuus kuin oli täällä. Tästä juttelin Alexin kanssa jo alustavasti, mutta Adephilla ei ole maahantuojaa Suomessa, joten kulut pitäisi kattaa jotenkin muuten.

Tarjolla tilaisuudessa oli mielenkiintoinen "poikkileikkaus" Skotlannista. Illan erikoisuutena oli "The Whisky that cannot be named". Kyseinen viski on Speysiden alueelta, ja ikää tällä viskillä on todella kunnioitettavat 50 vuotta. Tislaamon nimeä ei sopimusteknisistä syistä ole kerrottu, mutta selkeästi viskillä oli yleiset Speysiden hienot aromit esillä. Erityisesti ihmetytti, miten vähän viskissä oli puun vivahdetta mukana, oikeastaan ei ollenkaan. Hienot sherrytynnyrin aromit ja todella monipuolinen maku. Hinta on tietysti jo korkea tuon ikäisellä, mutta jos hinta unohdetaan, niin todella nautinnollinen kokonaisuus. Tarjolla oli myös herkkuja Glen Elgin, Tamdhu ja Glen Garioch -tislaamoista ja Breath-sarjasta Breath of the Isles ja Breath of the Islay.
Vaikka Uusi-Seelanti on "kaukana" Euroopasta, niin kyllä viskikulttuurin osalta Suomella on kirimistä. Seurallamme (ja muilla "viskihulluilla") on todella haastava, mutta arvokas tehtävä tuoda viskikulttuuria esille Suomessa. Viski on todella monipuolinen juoma, jonka soisi saavan Suomessa arvoisensa aseman.

Jäljellä minulla on vielä reilu kuukausi aikaa nauttia paikallisesta vieraanvaraisuudesta, joka on välillä aivan mykistävää. Tulossa on muutama tasting-tilaisuus, ja lisäksi suunnitteilla on haastatella Whisky Galoren/Guildin vetäjää. Toivon mukaan laitan vielä yhteenvedon kuluneesta viskikaudesta Seuramme sivuille ja yhteenvedon haastattelusta (toivotaan, että se onnistuu).

Sláinte
Mika Hakkarainen

(26.3.08)


Hukassa? Katso sivukarttaa Linkit English Svenska Eesti Keel