Ikää viskille oli kertynyt kunnioitettavat 26 vuotta. Kovin kauaa kyseisen tislaamon tuotteista kuitenkaan ei enää päästä nauttimaan, sillä viimeisetkin tynnyrit alkavat olla jo pullotettuina. Itse viski oli arvokkaasti vanhentunut savuisuuden ollessa jo selvästi taka-alalla, mutta silti oleellisena osana makuja ja tuoksuja.
Seuraavasta lasista löytyi edelleen toiminnassa olevan Caol Ilan iäkäs ja mukavalla tavalla vanhentunut tuote. Pullote oli peräisin samasta ”tallista” kuin Port Ellen, eli pullottajana oli toiminut Douglas Laing, mutta ikää tälle tisleelle oli kertynyt vuotta enemmän. Nuorempiin Caol Iloihin verrattuna makuprofiili oli hurjan erilainen selvän öljyisyyden ja mineraalisuuden hallitessa varsinkin jälkimakua. Upea viski tämäkin ja varsin mainio osoitus siitä, että viski kannattaa joskus pitää tynnyrissä hieman pidempään.
Kolmantena viskinä pääsimme maistelemaan porukan nuorinta viskiä. Edradourin tislaama Ballechin edustaa tämän Speysiden piskuisen tislaamon savuista tuotantoa. Sarja on vielä melko nuori ja tällä kertaa laseihin oli lorahtanut niin sanottu 4th release, joka oli saanut kypsytellä itseään oloroso-sherryä aiemmin majoittaneissa tynnyreissä. Ikää viskillä on noin 7 vuotta.
Nuoruus paistoi tästä viskistä edelleen läpi, mutta hyvällä tavalla. Ainakin allekirjoittanut itse piti kyseisen viskin rohkeasta otteesta. Makuja ja nyansseja löytyi tästäkin hurjan paljon! Tastingsetti oli ikäeroista huolimatta myös hienosti tasapainossa.
|