Seuraavaksi vuorossa ollut kymmenvuotias Glenfarclas oli katsellut maailmaa pullonkin läpi jo reilusti toistakymmentä vuotta. Viski ei toki tunnetusti pullossa kypsy, mutta ero tämän noin vuonna 1990 pullotetun tuotteen ja nykyisen samalla ikämerkinnällä varustetun pullotteen välillä oli niin nenin kuin suin havaittavissa. Ei voi kuin ihmetellä, miten vain 1990 -luvulle mentäessä viski kuin viski tuntuu olleen ikämerkintäänsä vanhemman oloinen. Nykymaailman hektisyys tuntuu varmasti myös tislaamoilla, kun tuote on pakko laskea markkinoille nopeasti.
Moni veikkailikin, että tässä kymmenvuotiaassa Glenfarclasissa olisi huomattava määrä myös vanhempia ja pidempään kypsyneitä tisleitä. Ainakaan allekirjoittanut ei hetkeäkään epäile kyseistä lausumaa!
Glenfarclasin jälkeen saimme nauttia Hannun itse omin käsin Glendronachin tislaamolla pullottamasta sherrykypsytetystä, 5.3.1993 tislatusta viskistä. Pullo oli seuramme viime kevään Skotlanninreissun satoa ja laskettu pulloon suoraan tynnyristä 13.5.2011. Ikää oli siis kertynyt mukavat 18 vuotta ja 2 kuukautta. Tämä tynnyrivahva (58,4 %) sherrypommi oli aivan mainio osoitus siitä, miten hyvä sherrykypsytys parhaimmillaan viskissä tuntuu. Tuhdin kahvinen, suklainen, jopa puolukkainen, vahvan makuinen, jälkimaultaan uskomattoman riittoisa viski oli ehdottomasti yksi illan huippuja!
Sherryn vastapainoksi illan kattauksesta löytyi myös savua, joskin seuraavakin viski oli nähnyt sherrytynnyrin myös muuten kuin ulkoapäin. Ruotsin markkinoille pullotettu Bowmore Laimring 15 y.o. edusti Bowmorelle tyypillistä makean tervaista savuisuutta höystettynä sherrykypsytyksen mukanaan tuomalla hedelmäisyydellä. Vettä tämä tynnyrivahva viski (54,4 %) ei kaivannut. Jos tätä viskiä itselleen kaipaa, niin kannattaa käydä naapurimaan Systembolagetissa kurkkaamassa, josko 15 000 pullon erästä olisi vielä jotain jäljellä. |
Jälkikypsytyksen maailmassa
Monia viskejä tunnetusti viimeistellään erilaisissa tynnyreissä. Usein viski kypsyy suurimman osan elämästään ensin esimerkiksi bourbon-tynnyrissä, josta se sitten siirretään jossain vaiheessa esimerkiksi sherry- tai viinitynnyriin. Näin viskiin saadaan enemmän makuja ja tasapainoa.
Usein tällainen jälkikypsytys tehdään täysimittaisissa tynnyreissä ja prosessi saattaa kestää jopa vuosia. Hämeenlinnan klubissa ollaan kuitenkin rohkeita ja kokeilunhaluisia. Niinpä herrasmiehet ja- rouvat päättivät kokeilla mitä tapahtuu, kun otetaan pieni viiden litran tynnyri, joka on oikeiden oppien mukaan poltettu sisäpinnaltaan, täytetty ensin sherryllä ja sen jälkeen viskillä.
Lopputuloksena tästä kokeilusta syntyi Ardbeg Renaissance ”Continued”. Vertailukohtana tälle jälkikypsytetylle viskille maistoimme myös miltä Renaissance maistuu ilman jälkikypsytystä.
|
|